Di KL: Bapa tiri kepada seorang kanak-kanak perempuan yang berusia 4 tahun didera hingga menyebabkan kematiannya Selasa lalu telah pun ditahan reman selama tujuh hari bermula semalam.

Sebelum ini, polis turut menahan ibu kanak-kanak terbabit berusia 31 tahun yang yang dipercayai mendera anak perempuannya iaitu Nurain Natasyah Abdullah, pada Rabu lalu sehari selepas kejadian itu dan kini masih dalam tahanan reman.


Gambar Hiasan

Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (Operasi dan Risikan) Kuala Lumpur Asisten Komisioner Khairi Ahrasa berkata, lelaki berusia 38 tahun itu ditahan pada jam 4.25 petang kelmarin di tempat kerjanya di Cheras.

Menurutnya, lelaki terbabit yang bekerja sebagai jurukimpal kereta ditahan bagi membantu siasatan dan polis percaya dengan tangkapan ini dapat menyelesaikan kes terbabit.
Warga iran usaha pindah ibu negara bantu tangani gempa, cabaran sumber 

Di Tehran: Parlimen Iran meluluskan undang-undang membenarkan usaha memindahkan ibu negara ke lokasi luar Tehran, langkah yang dilihat perlu bagi menangani masalah yang dihadapi di Iran, tetapi dikritik oleh pentadbiran sebagai tindakan tidak munasabah.

Parlimen memperolehi 110 undian menyokong, berbanding 67 menentang dan 10 berkecuali untuk memindah ibu negara pentadbiran dan politik dari Tehran. Menurut undang-undang itu, pegawai pentadbiran akan mengetuai jawatankuasa termasuk pegawai Parlimen dan perbandaran untuk menilai dan meringkaskan kajian dibuat mengenai perpindahan ibu negara tersebut.

Penyokong berkata, Tehran terdedah kepada gempa bumi dan berdepan cabaran sumber dan pencemaran. Mereka berkata 11 peratus daripada penduduk Iran berada di Tehran, tetapi bandar raya itu merangkumi 25 peratus daripada kekayaan di negara. Kekayaan terus berpusat di Tehran manakala bandar raya kecil dan kampung terus miskin kerana perbankan utama, pembinaan dan industri lain bertumpu di bandar raya itu. 



Pembangkang pula berkata, daripada memindahkan ibu negara, lebih baik kerajaan menangani masalah dihadapi Tehran. Mereka berkata langkah besar perlu diambil untuk memastikan keadaan hidup lebih selesa di ibu negara baru yang dicadangkan. 
Timbalan Parlimen Iran, Majid Ansari, berkata pentadbiran juga menentang cadangan pemindahan ibu negara itu. 


Beliau berkata, cadangan pemindahan ibu negara adalah sesuatu yang serius, pentadbiran dan institusi politik perlu membuat pertimbangan dan pada masa sama mengambil kira nasib jutaan penduduk lain di Tehran jika ingin melakukannya. 

Di KUALA LUMPUR: Penjawat awam yang mempunyai akaun pinjaman perumahan Perbendaharaan dan merupakan mangsa banjir baru-baru ini, boleh membuat tuntutan insurans, kata Perdana Menteri kita iaitu Datuk Seri Najib Razak.

"Penjawat awam yang menjadi mangsa banjir boleh hubungi @MOFmalaysia untuk mendapatkan maklumat tentang tuntutan insurans tersebut," kata Perdana Menteri. 

Najib, yang juga Menteri Kewangan, berkata demikian dalam akaun Twitternya hari ini bagi mengulas pautan twitter Bernama bertajuk 'Banjir: Penjawat Awam Digesa Kemuka Tuntutan Insurans Bencana Alam'. 





Bernama memetik makluman Kementerian Kewangan iaitu penjawat awam yang merupakan mangsa banjir di Terengganu, Pahang dan Johor yang mempunyai akaun pinjaman perumahan Perbendaharaan, dinasihati untuk mengemukakan tuntutan insurans bencana alam daripada panel insurans masing-masing.

Tuntutan insurans itu meliputi kerosakan struktur bangunan seperti dinding, lantai, atap, siling dan sebagainya, selain kejadian pecah rumah dengan tujuan mencuri semasa kejadian banjir.

Tuntutan boleh dibuat dengan menghubungi syarikat insurans/takaful yang sedia memberikan perkhidmatan.

Maklumat lanjut boleh dilayari di http://bpp.treasury.gov.my atau menghubungi meja bantuan banjir di talian 03-8880 212 

Sumber: Berita Harian
Di GEORGETOWN, Seorang pengantin lelaki, menjahit sendiri pakaian perkahwinannya bersama isteri.

Mohd Amzar Ismail, 28 Tahun, dari Bukit Mertajam gembira kerana berjaya menghasilkan sepasang baju perkahwinannya sendiri tanpa mengharapkan butik pengantin mahupun kedai perkahwinan yang lain.

Baginya, membuat sendiri baju perkahwinan ini memberi kepuasan yang tidak mungkin akan diperoleh seperti pasangan pengantin lain.

Selain itu, kos juga dapat dikurangkan sebab jika sewa baju pengantin, boleh cecah beratusan ringgit dan ada yang tidak dapat menyimpan baju perkahwinan mereka, sebaliknya terpaksa memulangkannya ke kedai semula.

“Tapi baju kahwin kami, dapat simpan sendiri hingga ke akhir hayat, jadikan satu kenangan.” katanya.

Dia yang bekerja sebagai pembantu juruaudit bertemu jodoh dengan seorang guru, Ramlah Rahman, 28 Tahun.

Ramlah yang berasal dari Sabah juga berbangga kerana suaminya berjaya menjahit sendiri pakaian pengantinnya.

“Tidak dinafikan pakaian adalah salah satu yang menjadi perhatian orang ramai ketika hari perkahwinan, baju yang direka oleh suami saya sendiri begitu selesa dan jika ada yang tidak kena, mudah saja untuk dia betulkannya kembali,” katanya.



Mohd Amzar sememangnya meminati bidang fesyen dan pernah bekerja sambilan di butik perkahwinan sejak dari zaman persekolahan lagi.
Di HERAT/AFHANISTAN. Seorang wanita di Afghanistan terpaksa menanggung derita selepas hidung dan bibirnya dikerat oleh suaminya yang juga seorang penagih dadah Tegar.

Setara, 30an, ibu kepada empat orang anak itu dilaporkan dipukul sebelum suaminya memotong hidung dan bibirnya. Amatlah kejam seorang suami ini ke atas isterinya.

"Dia bertindak ganas kerana saya enggan beri barang kemas untuk digadai bagi membeli dadah. Dia rampas telefon dan cincin saya sebelum melarikan diri," katanya..


Ibu Setara, Nasima berkata, dia mahu pihak berkuasa menahan menantunya itu dan merejam hingga mati bagi memberi pengajaran kepada orang lain, agar tidak ada semua orang berkelakuan seperti itu.
Di TAIPEI/TAIWAN. Gara-gara tindakannya yang kejam menyumbat kucing di dalam sebuah balang sebagai hukuman kerana nakal, salah seorang pelajar di Taiwan bakal berdepan hukuman penjara setahun dan di denda jika ia didapati bersalah dalam melanggar undang-undang perlindungan haiwan.



Kiki Lin pelajar Universiti Providence Taichung didakwa melakukan penganiayaan yang kejam ke atas haiwan selepas dia memuat naik gambar tersebut di Facebook.

Tindakan kejamnya itu mengundang kemarahan pencinta haiwan dalam kalangan pengguna laman sosial itu dan mereka turut menggelarnya sebagai pendera haiwan, dipetik dari laporan DailyMail.

Di Kuala Lumpur Perkhidmatan pengangkutan awam bandar bas RapidKL, sistem transit aliran ringan (LRT) dan monorel akan dilanjutkan sempena sambutan Tahun Baharu 2014, Selasa ini.

Naib Presiden Eksekutif Jabatan Komunikasi dan Pemasaran Strategik Kumpulan Prasarana Negara Berhad Lim Jin Aun berkata semua stesen LRT dan monorel akan dibuka sehingga jam 1 pagi dengan stesen utama iaitu KL Sentral, KLCC, Masjid Jamek, Hang Tuah, Imbi, Bukit Bintang, Bukit Nanas dan Titiwangsa melanjutkan operasi masing-masing sehingga jam 2 pagi.

"Meskipun begitu, kami akan memantau bilangan pengguna dengan teliti. Jika terdapat keperluan untuk melanjutkan lagi tempoh operasi, kami akan berbuat demikian selain menambah bilangan tren," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Perkhidmatan bas RapidKL pula akan dilanjut setengah jam melebihi perkhidmatan tren bagi memudahkan orang ramai, katanya.



Sumber Dari: Sinar Harian






Di TAWAU - Berwajah baru dan telah dilengkapi pelbagai kemudahan, Taman Rekreasi Air Panas Tawau kini muncul sebagai antara destinasi pilihan utama pelancong tempatan dan dari luar negara.

Mula dibangunkan lima tahun lepas oleh Rekobumi Sdn Bhd dengan kos RM1 juta, taman ini beroperasi sepenuhnya dua tahun kemudian.

Dalam wawancara dengan Bernama, pengarah syarikat itu Datuk Soon Ten Fook berkata pengambilalihan pengurusan kolam air panas ini dilakukan pihaknya kerana mendapati ia berpotensi menjadi produk pelancongan popular, di samping memuliharanya untuk generasi akan datang.

"Selepas mendapat kelulusan kerajaan bagi membangunkan kawasan ini, kami mula menyiapkan asasnya. Kami yakin ia mempunyai masa depan cerah dan inilah yang memberi semangat kepada kami.

Sumber Dari:Sinar Harian



Tahniah Dan Selamat pengantin baru buat deejay terkenal Linda Onn atau nama sebenarnya Rozlinda Onn, berumur 36 tahun itu telah sah bergelar isteri kepada Ungku Azhar Ungku Muhammad Maznan, 40 tahun dalam satu majlis akad nikah yang diadakan secara tertutup selepas solat Asar semalam.

Majlis yang telah berlangsung di Setiahills, Bukit Indah, Ampang itu hanya dihadiri oleh keluarga dan kenalan rapat malah di fahamkan pihak media dilarang mengambil gambar pada majlis berkenaan.



Sumber Dari: Oh! Artis
Sandaran dengan satu klik, Seagate Backup Plus merupakan platform storan luara yang direka untuk kefungsian pada kedua-dua komputer Windows dan Apple. Ia menyampaikan ciri baru perlindungan, perkongsian dan menyimpan hampir setiap perkara digital termasuk kandungan di Facebook dan Flickr. Ia juga boleh dikatakan yang pertama di dunia membenarkan salinan pendua gambar di rangkaian sosial secara automatik, semudah membuat sandaran fail pada komputer.




Jenama: Seagate
Name Produk: Backup Plus
Harga: 2.5 Inci RM 289(500GB) Dan RM 389(1TB)
           
Berciri mudah alih, pencetak baru Epson Label Works LW-900P ini ideal untuk persekitaran berkapasiti kecil dan sederhana. Epson menawarkan pelbagai jenis label khusus, sesuai untuk sektor melabel barangan dan sebarang kegunaan lain. Selain itu, keupayaannya turut, meliputi cetakkan kod bar untuk pengesahan inventori. LW-900P dibekalkan dengan perisian suntingan label yang membolehkan anda memasangnya ke PC/Komputer serta menyunting secara terus untuk cetakkan.


Keluaran Jenama: EPSON
Nama Produk: Label Works
Siri: LW-900P
Harga: RM 750
Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera..

Apa khabar semua, harap semua sihat di samping keluarga tersayang. Afiey nak sentuh sikit perkara tentang berterima kasih kepada orang, korang tahukan dekat malaysia ni, macam-macam iklan nasihat contohnya macam ucapkan terima kasih kepada orang yang memberi apa-apa saja dan melakukan sesuatu pada kita, bagi Afiey tak kiralah baik atau jahatkan berterima kasih sajalah... 

Bukan apa, dalam dunia kita ni ada lagi manusia yang tak reti nak berterima kasih pada orang, bila terima sesuatu dia tak berterima kasih, kononnya malulah tu, tak ada maknanya nak malu, berat sangat mulut nak ucapkan terima kasih pada orang.  alangkah baiknya jika kita berterima kasih pada orangkan, berterima kasih kepada semua orangkan baik. orang kata berterima kasih ni, seolah-olah menerima sesuatu itu kita hargai. Yeka? Kalau betul apa yang afiey hujahkan ini, oklahkan kalau tak betul maaflah.

Selain daripada itu, kita berterima kasih pada pemberian dan bantuan orang, ada juga yang berterima kasih pada orang yang melakukan perkara yang jahat padanya.  Alah, baru-baru ini, afiey terjumpa dengan seorang budak Pra Sekolah dia diajuk oleh rakan-rakan dia, tapi dia buat macam tak ada perasaan saja, afiey cuma lihat apa yang budak tu akan buat pada kawan-kawan dia, afiey nak bantu dia, tapi bila afiey nak dekati dia, afie terdengar dia berterima kasih pada kawan yang ajuk dia, dia tak nangis langsung, wah sejuk perut ibu mengandung katakan.  Itu satu pengajaran buat afiey dan semua orang yang membaca atikel blog afiey hari ni.  Afiey tertarik dengan apa yang budak itu lakukan. So.., tak susahkan kita nak sebut terima kasih, lainlah kalau bisu. ^_^





Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera...

Bacalah asyik tengok gambar saja faham ke tengok gambar?
Itulah satu perkara yang bermain dalam fikiran afie sebenarnya, pada zaman persekolahan bila masuk perpustakaan mesti jumpa dengan orang yang ambil buku tengok gambar tapi tak baca. Adakah dia faham? Ya betul ada jenis orang dia faham jika lihat gambar, adakah dia faham sepenuhnya? Sebab itulah afie terfikir benda macam ni sampai sekarang masih ada orang yang ambil buku tengok gambar tapi tak baca. Memang itu satu kehendak mereka nak baca atau tidak, bagi afie sekurang-kurangnya jika kita baca ada juga ilmu untuk kita pelajari, membaca ini menimba ilmu, betulkan? Sekarang ada yang malas nak membaca hanya sekadar melihat gambar, tapi itulah bila ditanya terdiam pula, bukan nak mengutuk tapi ini satu nasihat untuk semua orang, termasuklah afie juga.


Anda di luar sana membacalah untuk menimba ilmu, jangan melihat gambar semata-mata anda faham sepenuhnya, bagi afie tidak, sebab gambar ini memang satu gambaran pada jalan cerita tapi dia hanya gambaran sahaja, yang boleh difahami adalah membaca dengan teliti dan fahamkan jalan cerita apa saja atikel yang kita baca.

Adakah susah untuk kita membaca? Rasanya tidakkan, cuma ada unsur-unsur malas betul tak? Afie pun sama juga tengok saja ayat-ayat yang panjang malas nak baca, itulah kita semua sama saja hah! Apa yang afie persoalkan ini adalah betul kalau kita tidak membaca kita tak akan faham sepenuhnya. Di sini satu pengajaran juga pada diri afie sebab apa, sebab diberi baca satu buku, lepas tu baca sampai muka surat 10 dah malas nak baca. Bila kena soal mulut tergagap-gagap nak sebut. Lawak aje...

Dulu afie rajin membaca, macam novel memang minat sangatlah time-time sekolah, lepas sekolah pun ada juga baca novel-novel ni. Tapi makin lama makin afie bosan sebab malas membaca. Jadi pada anda semua kalau malas baca anda mesti kena tingkatkan prestasi anda dalam rajin membaca. Sekarang afie dah mula nak rajin membaca, rajin singgah blog-blog orang baca benda-benda yang menarik, baca akhbar hariankan.

Orang sekarang dia nampak benda menarik dalam atikel-atikel baru kelang-kabut nak baca, macam afie sendiri senget aje.. 

P/s: Apa pun jom kita sama-sama rajinkan diri dalam membaca. 
        Tengok atikel afie ni panjang aje mesti ada yang baca sekerat aje 
        ni. Tak apa asalkan kita baca. OK!! Hehehe...
Assalamualaikum..

Afiey lama tidak "update" blog afiey, "now" pada bulan ini afiey menampilkan dengan warna meriah, template ciptaan afiey sendiri. Afiey nak mengucapkan ribuan terima kasih kepada pelawat afiey yang tidak putus-putus melawat blog afiey yang lama tidak "update" ni, template lama sawang banyak.

Afiey bersyukur kehadrat ilahi kerana dapat kembali semula ke laman blog afiey yang berwajah baru dengan design ciptaan afiey.  Untuk pengetahuan semua, afiey sudah delete semua tutorial blog, kerana banyak "code" yang "error" dan juga software-software yang afiey kongsikan dengan anda semua sudah tak boleh digunakan lagi.  Insya Allah, afiey akan mulakan dengan topik dan perkongsian ilmu yang baru dan menarik untuk semua.

Dengan ini, afiey akan cuba mengeluarkan tutorial secara "video screen", insya Allah kalau rajin.  Afiey bukan apa kadang-kadang malas juga sebab tak banyak idea, tapi afiey akan cuba buat lebih menarik lagi supaya semua suka.

Suka tu suka jugakan, jangan lupa "follow" blog afiey tau lepas tu bolehlah korang semua singgah blog dscarnia "my sis", apapun kepada semua tu afiey harap korang semua happy dan sihat disamping keluarga. Amin....
Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera


Soalan Afie:

Perlu ke mengalah, apa kes ni?


Itulah masyarakat di luar bila melakukan perkara yang perlukan sesuatu usaha, bila gagal mulahlah mengeluh, bagi afie perlu ke kita mengeluh? Usahlah kita mengeluh dengan sesuatu gagalan. Usaha tanpa putus asakan lebih baik, Allah pun suka pada orang yang berusaha tanpa putus asa.  Kita berdoa agar segala kegagalan itu tidak berulang dan diringgankan. Doa pun satu usaha untuk kita memohon kepada Allah tanpa putus asa, betul tak? Cuma cepat atau lambat saja untuk kita dapat menerima segala rezeki pemberian Allah.  Tapi kita perlulah ingat jika kita berjaya perlulah kita bersyukur kepadanya dan perbanyakkan melakukan ibadat yang wajib ditunaikan. 


Afie kadang-kala tertanya-tanya, kenapa seseorang itu dia berjaya akhirnya dia jatuh.  Ada yang mengatakan pada afie kerana kerjayaan kita bangga-banggakan tanpa erti syukur, Allah berhak menarik semula kerjayaan yang diberi pada seseorang itu untuk menguji keimanan ia, supaya ia mengingati Allah Yang Maha Esa. Subbahanallah... 


Apa yang afie sentuhkan tentang ini adalah satu perkongsian dan nasihat, afie pun sedar banyak juga kesalahan dalam diri ini, semua orang ada kesalahan tipulah kalau tak ada.



P/s: Di sini kita perlulah ingat tanpa usaha kita tak akan berjaya dan 
        perlulah kita bersyukur kerana segala rezeki itu adalah satu 
        pemberian dari Allah.

Dicipta untuk penggemar kopi yang ingin memiliki yang terbaik dalam kehidupan. Mengandungi 10 herba pilihan yang terbaik dan berkhasiat.
KHASIAT KOPI MAHKOTA DEWA 14 DALAM 1:
  • Serta merta membuatkan anda rasa cergas dan aktif.
  • Memberi tenaga 8 hingga 10 jam dengan hanya segelas kopi shj.Sesuai semasa kita Berpuasa.
  • Menyembuh tekanan darah tinggi.
  • Menghindarkan pertumbuhan sel kanser (tahap 1 dan 2).
  • Meningkatkan kekuatan bagi penderita diabetis.
  • Merawat lenguh sendi, buah pinggang dan jantung.
  • Mencegah penyakit hati, alergi, rheumatk dan insoia.
  • Mencegah penyakit gastrik dan pinggang.
  • Menghindar penyakit kulit.
  • Mengatasi penggantungan ubat (anti oksidan).
  • Meningkatkan stamina dan ketahanan terhadap selsema.
  • Sedap dan harum baunya.
BUAH MAHKOTA DEWA (Phaleria Macrocarpa)
dikenal sebagai salah satu tanaman ubat di Indonesia. Asalnya dari Papua/Irian Jaya.
Buah ini dikenali dengan beberapa nama iaitu:
Makuto Rojo
Makuto Ratu
Obat Dewa
Pau (Obat Pusaka)
Crown of God
Boh Anggota Dewan
“For Indonesia, fruits and leaves of Phaleria macrocarpa has been used
to cure various health problems,
including empirical treatment for cancer , hypertension, hepatitis,
rheumatism, diabetes mellitus,
and gout” — from: wikipedia —

“Hampir kesemua ramuan yang terkandung di dalam kopi ini adalah produk atau bahan yang
 digunakan dan di amalkan oleh nenek moyang kita utk tujuan perubatan dan
 makanan kesihatan dari dahulu lagi”
 Kopi Pra Campuran Mahkota Dewa 14 Dalam 1:

  • Buah Mahkota Dewa Kopi Arabica Lempoyang Temulawak
  • Buah Goji Jerangau Kayu Manis Halia
  • Buah Pala Manggis Mengkudu Ginseng

* Lain-lain bahan: Krimer Bukan Tenusu dan Gula

P/s: 1. Bancuh kopi mahkota dewa hanya menggunakan sudu plastik 
            sahaja.
        2. Ibu mengandung tidak digalakkan minum.

SILA PM DI FACEBOOK  : KLIK SINI
Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera 

Disini afiey merindui semua rakan pengunjung blog afiey, sekian lama afiey menyepi diblog, sudah selesai tugas afiey kini afiey kembali semula dengan berwajah baru insya Allah, kini afie sudah menukar semua tema blog afiey dan juga telah reset semua tutorial dan software yang tak boleh dipakai lagi.

Selain itu, afiey telah merancang akan mengeluarkan tutorial dan perkongsian software dengan video agak lebih mudah untuk anda semua melihat dan memahami cara-cara pergunaannya. Segala yang afiey berikan pada semua afiey tidak bertanggungjawab jika berlakunya sebarang masalah maaflah.

Seterusnya, segala yang afiey update diblog afiey dengan pelbagai mood dan pelbagai cerita yang afiey kongsikan kepada semua.

Akhirnya, afiey harap semua dapat support blog afiey kembali macam biasa. Track "AFIEY KEMBALI", semoga dunia blog ini akan diperluaskan lagi dengan pelbagai artikel-artikel yang menarik, asalkan tidak mengeluarkan benda yang kurang menyenangkan masyarakat di luar sana. 
Ni Wajah Afiey ^_^ Tak Cute Pun -_-"



Assalamualaikum Semua Lama Sudah Afiey Tak Jengok Blog Afiey, Maaflah Sibuk Study..

Hah!! Hari Ni Afiey Nak Kongsi Dengan Korang Pasal Syukur, Emm... Ada Jenis Orang Dia Ni Jenis Tidak Bersyukur Jika Dia Diberi Perkara Kebaikan Dan Apa-Apa Sajalahkan.

Jika Kita Masih Sihat Dan Segar, Perlulah Kita BERSYUKUR Ini Kerana Berjuta Yang Lain Sedang Dalam Kesakitan.

Jika Kita Masih Tidak Pernah Berada Di Medan Pertempuran; Tidak Dipenjarakan; Tidak Pernah Kebuluran; Perlulah Kita BERSYUKUR Ini Kerana Keadaan Kita Lebih Baik Daripada Berjutaan Penduduk Dunia.

Jika Kita Bebas Untuk Mengamalkan Ajaran Agama Tanpa Sebarang Rasa Takut, Perlulah Kita BERSYUKUR Kerana Keadaan Kita Lebih Baik Daripada Berbilion Penduduk Dunia Yang Lain Tau.

Jika Kita Ada Keperluan Dan Kehendak Yang Sempurna, Perlulah Kita BERSYUKUR Kerana Kita Lebih Sempurna Daripada Penduduk Yang Tidak Mempunyai Keperluan Dan Kehendak Yang Sempurna.


Jika Kita Ada Wang/Duit Di Poket Atau Dompet Dan Bank, Perlulah Kita BERSYUKUR Kerana Kita Tergolongan Dalam 8% Penduduk Yang Terkaya Di Dunia. Kalau Ada Duit Lebih Amalkan Sederkah.

Jika Ibu Bapa Kita Masih Bersama, Perlulah Kita BERSYUKUR Kerana Ramai Keluarga Orang Ada Yang Kehilangan Ibu Bapa Atau Hidup Tanpa Ibu Bapa Dan Ada Ibu Bapa Yang Bercerai-Cerai Sampai Porak Peranda Rumah Tangga, Tapi Kita Tidak.

Jika Kita Boleh Membaca Seperti Anda Yang Sedang Membaca Blog Ini, Perlulah BERSYUKUR Kerana Ada Yang Buta Huruf Yang Sukar Untuk Belajar.

Kita Perlulah Bersyukur Apa Yang Kita Miliki Ini Adalah Pemberian Allah Untuk Menentukan Segalanya. Jadi Kita Ambil Kata-Kata Ini Sebagai Pengajaran Kita.




Orang buat rambut berwarna, dia pun nak buat rambut berwarna.
Kononnya ingin mengikuti trend semasa kini.
Orang mengubahsuai kereta dan motosikal, dia pun nak juga mengubahsuai kerata dan motosikal.
Kononnya nak ibaratkan dia pun ada kereta dan motosikal bergaya.
Orang berpakaian seksi, dia pun nak juga.
Kononnya nak menonjolkan identiti.
Bila tengok orang itu ada kemewahan, dia pun nak kemewahan juga.
Kononnya nak lebih dari orang.
Tetapi...
Apabila orang suka mencari ilmu pengetahuan, dia mula diam.
Kononnya tak ada masa untuk semua itu.
Apabila orang suka menghadiri majlid ilmu, dia mula mengelakkan diri.
Kononnya ada urusan lain.
Apa bila orang mengadakan diskusi ilmuan, dia mula senyap tanpa kata apa-apa.
Kononnya terlalu letih.
Sepatutnya jangan hanya nak ikut-ikutan, jadikan yang baik sebagai teladan dalam diri kita. Selain itu, jangan hanya mahu ikut-ikutan, yang buruk kita jadikan sempadan. Akhir sekali, jangan hanya ikut-ikutan, semoga sejahtera dunia akhirat.
                               
        

                   






  


P/s: Kalau Rasa Besar Korang Boleh Ejas Size Dia Ada Dalam Code Yang Di Beri "Height" Dan "Width".



A- Hoi Sini Kau...

B- Dia Panggil Sapa ?

A- Hoii Kau Buat Pekak Aku Panggil !! Kau Ingat Kau Bagus?

B- Dekat Sapa Yang Di Hoi Kan Tu? Heran... (Buat Bodoh)

A- Hoi... &#&%^^&#%*.. Kau Buat Bodoh Kau Aje. (Tiba-Tiba Datang Tarik Baju Si B)

B- Eh!! Apa Ni..? Saya Tak Tahu Apa-Apa Pun Ni.

A- Aku Panggil Kau, Kau Boleh Buat Bodoh Aje. (Marah)

B- Lah... Kau Panggil Aku Ke? Ingat Kau Panggil Sapa.

P/s: Dialog Ni Sebenarnya Afie Nak Kongsikan Dengan Korang Tetang Memanggil Orang Tanpa Nama, Dengan Perkataan "HOI" Sian Juga Si B  Tak Tahu Apa-Apa Tiba-Tiba Nak Kena Belasah Sebab Si A Panggil Si B Tak Jawab. Salah Si A Juga Nak Panggil Tu Elok-Eloklah Kalau Tahu Nama Dia Panggil Nama Dia, Semua Orang Ada Nama, Kalau Tak Tahu Pergi Dekat Dia Berjabatlah Tangan Dengan Beliau Beri Salam Perkenalan. Itukan Lebih Baik Daripada Kita Panggil "HOI" Dekat Dia, Itu Boleh Menyebabkan Orang Tak Tahu Kita Panggil Sapa. ^_^